zaterdag 27 december 2014

"Verkies jij een volle of een luchtige crème?"

Dit is een vraag waar ik absoluut niet tegen kan bij het kopen van gezichtscrèmes!
Een volle crème is vetter van textuur, een luchtige crème is meer gel-achtig.
De keuze tussen de 2 heeft niets te maken met wat jouw voorkeur is, maar met wat jouw huid nodig heeft.
Persoonlijk vind ik het de taak van de verkoper om mij hierin correct te adviseren en niet zomaar aan mijn willekeur over te laten.
Ik weet echter dat dit zelden gebeurt, dus speciaal voor jullie wat informatie dat jullie zelf deze keuze goed kunnen maken!

1) Waarom is de juiste textuur zo belangrijk?
Jouw ideale crème moet je huid kunnen voeden én beschermen. Hoe weet je nu of je de juiste textuur hebt? Als je de crème na 5 minuten nog echt voelt liggen op je huid is deze te vet, voel je er hélemaal niets meer van dan heeft deze niet genoeg lipiden ingebouwd. In een crème die té vet is voor je huid kan trouwens eender welk magisch stofje zitten, als de crème niet geabsorbeerd wordt kan dit niets doen voor jouw huid. Als de crème te licht is haal je voor een groot stuk de beschermende factor van de crème weg.
Het "laagje" dat een te vette crème legt zorgt er bovendien voor dat jouw huid minder bestand geraakt tegen invloeden van buitenaf, dit kan je vergelijken met het "labello-effect" op je lippen. Als je dit te lang doet kan je gewoon niet meer zonder.

2) Hoe weet ik wat ik moet kiezen?
Hierbij helpt een nieuwe vorm van indeling van het huidtype. Klassiek spreken we over een droge, normale, gecombineerde of vette huid. Ik ga je vandaag introduceren in een nieuwe opdeling: de diffuus rode huid, de vetarme huid en de vette huid.

Om je huidtype te bepalen deel je je gelaat eerst in in 6 zones (zie tekening). Vervolgens ga bij elke zone kijken of deze:
- er rood uit ziet
- vetarm is
- vet is
Vervolgens kijk je welk van de 3 het meest voorkomt en voilà, je hebt je basis huidtype!

Als je het moeilijk vindt om dit te bepalen kan je je altijd laten adviseren. Tegenwoordig zijn er tal van apparatuur om dit nauwkeuriger te bepalen, zoals bijvoorbeeld een Woodslamp die talg laat oplichten!

Zoals je misschien is opgevallen wordt er niet gesproken over een "droge huid". Dit omdat een vette huid ook droog kan zijn! Bovendien zijn er verschillende mogelijkheden waarom je huid droog kan aanvoelen, waarvan effectief vocht tekort weinig voorkomt. Meer hierover in een volgend artikel!

Heb je een diffuus rode huid dan ga je best naar de crèmes voor de gevoelige huid. Kijk wel even of je huid voor de rest vet of vetarm is, zodat je rekening blijft houden met de textuur! Is je huid vetarm, dan moet je crème genoeg lipiden bevatten, is je huid juist vet dan weer liefst zo weinig mogelijk.

3) Conclusie
Met deze tips zal je nog steeds te maken krijgen met wat trial and error, maar kan je tenminste beginnen zoeken in de juiste richting qua textuur. Vraag misschien eerst wat testers zodat je de "5 minuten test kan doen", of laat je huid tot in de diepte analyseren door een professional, dan weet je zeker dat je het juiste product koopt. Meer informatie over verschillende werkstoffen in crèmes vind je hier. Maar onthou dus vooral dat de textuur van je crème bepaalt of de werkstoffen al dan niet opgenomen worden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten